Den målgrupp jag riktar mig till blir då folk intresserade av spel och folk som är intresserade av speldesign eller (som i mitt fall) vill utforska hur spel kan designas.
De webbsiter jag har valt att titta på är writingexcuses.com, dndkids.blogspot.com och genusnytt.wordpress.com. Jag har valt ut tre webbpublikationer där bloggen är det främsta och det kringliggande huvudsakligen är där för att stödja bloggen på något sätt.
Vilka statiska komponenter finns på webbplatsen (textstycken, bilder, annonser, logotyper, ...)? / Vilka interaktiva komponenter finns (knappar, formulär, menyer, ...)?
Allt innehåll på framsidan förutom bannern finns endast på framsidan vilket innebär att en besökare begränsas i hur denne kan navigera runt på siten. Det finns länkar till nästa och föregående inlägg vilket är ett ganska begränsat navigationssätt men då genusnytt lägger fokus på nyheter det vill säga de senare inläggen (det är endast där kommentarer kommer märkas av) fungerar det tillräckligt väl för bloggens syften.De statiska komponenter som finns på dndKids är fullt statiska och finns på alla sidor av bloggen. De flesta av komponentera hjälper endast till att upprätthålla bloggens utseende men en av dem är ett index över inlägg från den senaste tiden vilket hjälper navigation om besökaren bara vill bläddra mellan de senaste inläggen. Om besökaren vill hitta ett specifikt inlägg eller navigera till inlägg som gjorts tidigare än den tid som indexet täcker måste besökaren gå till framsidan och navigera bakåt med knappen “Older Posts” (eller navigera ett inlägg bakåt i taget på varje inlägg med knappen “Older Post”).
Även här fungerar detta ganska bra för bloggens ämne då det är berättelser från bloggarens erfarenheter av att leda rollspelssessioner för barn och det viktiga är det som hänt senast (definitivt inte det som hände för ett år sedan).
Writing Ecuses refererar till ett antal separata sidor (rssfeeds, forum etc) men i övrigt är det bara innehållet i mittenkolumnen (siten är en blog med 3 kolumner) som ändras eller med andra ord så finns alla komponenter på framsidan kvar på underliggande sidor.
Writing Excuses har komponenter som hjälper besökaren att hitta specifika tidigare inlägg via antingen
- Ett tagmoln
- En lista över de gångna säsongerna (som sedan länkar till index över varje individuell säsong)
- En lista över månader då det har lagts upp inlägg (där länkarna tar fram de inlägg som gjordes den månaden)
- En lista över de fem senaste inläggen
Till skillnad från de andra två bloggarna så behöver Writing Excuses dessa verktyg då det är en serie. En lyssnare skulle visserligen kunna börja med det senaste inlägget och arbeta sig bakåt men de medverkande refererar relativt ofta till tidigare podcaster vilket kan göra det lite förvirrande. Tagmolnet hjälper inte de som ska till att börja lyssna utan snarare de som redan lyssnat igenom serien en gång och vill hitta podcaster kring ett visst ämne (eller med en viss gäst).
Hur ser layouten ut? Hur många kolumner finns? Hur är olika komponenter placerade på skärmen och i förhållande till varandra? Hur många nivåer finns på menyerna? Har alla sidor på webbplatsen samma layout eller används olika layouter? I det senare fallet, är det klart varför?
Både Genusnytt och dndKids använder sig av den närmast klassiska layouten för bloggar bestående av 2 kolumner varav den högra innehåller menyer och liknande. Det bidrar till ett intryck av att inte mycket arbete lagts ner på att designa bloggen samt ger i mina ögon ett snett intryck då inläggen hamnar på en sidan av skärmen.Writing Excuses använder en layout med 3 kolumner (med inläggen i mitten) vilket i min åsikt ger ett intryck av en mer genomarbetad layout och dessutom lägger intrycken mitt på skärmen.
Vilka färger används? Finns ett genomgående färgschema?
De enda färger som någon av bloggarna använder är i bakgrund/banner. Dessa syns på varje sida (me, i Writing Excuses fall, undantag för rss feeds etc).
Genusnytt använder det tema som är standard i wordpress samt en egen banner, vilket passar för siten då fokus inte är på det visuella.
dndKids använder sig av ett eget banner och en svart site-bakgrund varpå inläggen läggs med sin egna vita bakgrund. personligen tycker jag att den svarta bakgrunden ger ett amatöristiskt intryck men det är åtminstone en skillnad från standard layouten.
Writing excuses använder sig av en bakgrund föreställande ett gammalt gulnat papper med rivna kanter, troligen för att koppla till böcker och skrivande.
Vilka typsnitt används? Hur används olika typsnitt?
Jag kan inte avgöra vilka typsnitt de tre bloggarna använder men Genusnytt och dndKids verkar använda sig av ett serif-löst typsnitt medan Writing Excuses använder ett typsnitt med seriffer.Jag kan inte avgöra huruvida om någon av bloggarna valde ett seriff-löst typsnitt eller om det typsnitt de använder är det som var inlagt från början. Det är dock möjligt att Writing Excuses valde ett sådant typsnitt för att forsätta stilen som bakgrunden ger.
Hur mycket information finns det på varje sida? Är det för mycket eller för litet?
Jag gör antagandet att denna fråga inte gäller huruvida inläggen är långa utan hur många olika informerande element det finns på varje sida.Genus nytt har på framsidan (förutom inläggen varav det är ett tio-tal) strax över ett dussin olika kategorier av saker att titta på. Det mesta ligger dock i sidokolumnen och i den ligger det på höjden vilket leder besökaren till att titta på dem en i taget om denne tittar på dem alls (vilket man inte gör efter att man väl börjat läsa inläggen). På sidorna för de individuella inläggen finns endast 3 informerande element förutom inlägget; länkar till föregåenede och nästa inlägg samt bannern.
jag anser inte att Genusnytt har för många informerande element eller för få.
dndKids har endast 6 informerande element förutom inläggen på sin framsida och detta ändras inte mellan sidorna på bloggen. Det är definitivt inte för många informerande element och de går dessutom snabbt att gå igenom.
Writing Excuses har ett stort antal informerande element på sin framsidan men bloggen ligger i fokus vilket bidrar till att de inte blir distraherande. Besökaren kan lätt ignorera de flesta av de informerande elementen tills de behövs och då är de lätta att hitta eftersom de är snabbt att gå igenom.
Hur mycket luft används i designen?
Alla tre bloggarna är ganska tighten och det är inte mycket utrymme som lämnas tomt om man räknar bort det som ligger utanför designen (det finns på alla tre bloggarna en ram av tomhet utanför, till höger och vänster, innehållet).Sidorna känns dock inte ihoptryckta..