Den webbpublikation jag vill bygga är en blogg där jag, tillsammans med möjliga läsare, ska utforska olika koncept inom spelmakeri. Mycket kommer till att börja med vara mina egna åsikter.
Den målgrupp jag riktar mig till blir då folk intresserade av spel och folk som är intresserade av speldesign eller (som i mitt fall) vill utforska hur spel kan designas.
De webbsiter jag har valt att titta på är writingexcuses.com, dndkids.blogspot.com och genusnytt.wordpress.com. Jag har valt ut tre webbpublikationer där bloggen är det främsta och det kringliggande huvudsakligen är där för att stödja bloggen på något sätt.
Kommunikationsaspekter: Innehåll
Dndkids och genusnytt har som huvudsakligt innehåll text (med en del bilder) där bloggaren berättar om något. I dndkids fall presenteras erfarenheter och tankar kring att vara gamesmaster i dungeons and dragons för barn och Genusnytt presenterar åsikter kring diverse om ämnet genus.
Writing excuses blogg är ett förmedlingsmedium för en podcast (vid namn Writing Excuses) som behandlar olika aspekter i att skriva böcker och/eller webbcomics.
Igen så är det störst likheter mellan genusnytt och dndkids. Båda är bloggar och utger sig som sådana och det är därmed klart att innehållet kommer vara text och en del bilder. Bägge bloggarna har även en kort beskrivning av vad bloggen handlar om.
Writing Excuses har ingen direkt beskrivning på sidan om innehållet och det står inte heller på framsidan att det handlar om arkiv för en podcast serie. Dock kommer besökare troligtvis från andra siter som beskriver det som en podcast serie (skaparna gör med jämna mellanrum reklam på sina respektive egna siter).
Innehållet på DnDkids förmedlas via text och tills viss grad bilder som bloggaren använder för att förmedla sin vision av något eller en stämning från en rollspelsrunda. Det går att göra kommentarer på inläggen men syftet med bloggen är inte diskussioner kring det som det bloggas utan syftet är för bloggaren att berätta.
Genusnytt liksom DnDkids använder sig huvudsakligen av text med bilder ibland instoppade som bevis på vissa saker oftare än för att illustrera något. Även Genusnytt tillåter kommentarer och har inte riktigt som syfte att ha diskussion mellan bloggaren och besökare, men diskussioner mellan olika besökare verkar vara ett viktigt (om än kanske inte helt planerat) element då det håller besökarna aktiva.
Inläggen på Writing Excuses blogg beskriver vad innehållet varit i podcasten samt låter besökaren lyssna på podcasten på sidan (den sida de är på eller i en pop-up) eller ladda ner den för att lyssna i annan spelare
.
Jag anser att alla tre bloggarna ger ett förtroendefullt intryck men de gör det på olika sätt.
Genusnytt ger ett förtroendefullt intryck med hjälp av en avskalad stil och passande moderna färger i en layout som är ren förutom ett par navigationswdigetar det vill säga utan en massa extra saker som kunde göra sidan kladdig, samt ett foto och en beskrivning av bloggaren. Räknar man med själva inläggen så bidrar de genom att inte heller vara kladdiga och genom att bloggaren har använt sig av bilder på ett sätt som passar med texten samt håller bra ton i inläggen utan påhopp. Intrycket blir närmast det av en tidsskrift i min åsikt.
DnDkids förmedlar ett förtroendefullt intryck genom väl valda färger, beskrivning av bloggen och ett personaliserat banner. Även här hålls sidan nerskalad till de nödvändigaste navigationshjälpmedlen. Inläggen anänder en lättläslig font och handlar om bloggarens erfarenheter som GM det vill säga han begränsar sig till sådant han verkligen är insatt i.
Writing Excuses använder sig av ett högre antal gadgetar vilket dock kompenseras till viss del av layouten. Widgetarna är väl valda dock och hjälper navigation förutom en kalender som visar inläggen som inte gör så mycket nytta då de gör 4-5 inlägg per månad (ett varje söndag). Vidare har siten på framsidan med foton på de fyra podcastdeltagarna (Mary Antoinette Kowal, Brandon Sanderson, Howard Tayler, Dan Wells) samt länkar till deras respektive privata sidor där de saluför produkter de produkter de gjort utanför gruppen. Siten är även formaterad så att bloggen ligger inom ett gammaldags pappersark vilket bidrar till att ge ett förtroendefullt intryck genom att visa att de har tänkt igenom designen.
Jag tror webbplatserna fungerar för sina tänkta respektive målgrupper. Genusnytt och DnDKids är fokuserade på att prata om samhällsnyheter respektive personliga erfarenheter och har därmed ett fokus som ligger på det senaste. Besökarna kommer och det som de ska/bör fokusera på ligger längst upp, lätt tillgängligt. Writing Excuses målgrupp är folk som vill bli författare eller vill bli bättre författare och har som syfte att hjälpa lyssnarna med detta så därför behöver Writing Excuses på ett lättillgängligt sätt hänvisa till början av serien, vilket siten gör med länkar till de respektiv säsongerna (de är på säsong 6 nu) med säsong 1 överst och under varje säsong kan man hitta de aktuella avsnitten. Detta i kombination med att varje avsnitt får ett individuellt inlägg som beskriver innehållet i avsnittet och tillåter uppspelning eller nerladdning av det ger stor användarvänlighet. Det finns till viss del fokus på det senaste även på Writing Excuses dock då kommentarer på gångna avsnitt hamnar långt back på bloggen och förmodligen inte skulle ge någon diskussion eller respons från podcastarna.
Då Genusnytt och DnDkids fokuserar på det senaste så är det det första som en besökare ser oavsett om besökaren är där för första gången eller har varit där tidigare. Vidare finns det även beskrivningar på båda bloggarna som tillåter en besökare att få en förståelse för bloggen utan att behöva gå tillbaka och läsare tidigare inlägg (vilket de dock kan vilja göra för läsandets skull).
Writing Excuses saknar en beskrivning av podcasten på framsidan vilket kan göra det svårt att avgöra vad bloggen och i förlängningen podcasten handlar om och inläggen är numrerade vilket kan vara något avskräckande via att ge en känsla av att man måste börja från början. Siten verkar vara mest riktad till återkommande besökare och förstångångsbesökare som redan bestämt sig för att ta sig an hela serien.
Ingen av sidorna verkar vara på något sätt anpassad för besökare med svårigheter av något slag. Möjligen kan det vara något lättare på Writing Excuses på varje inlägg tillåter uppspelning av podcasten via en grafisk knapp och för de som vill ladda ner podcast-inspelningarna så ligger knappen för detta på samma plats i varje inlägg.