Webbpublicering projekt - realisering


Arbetet med bloggen har inneburit ett par problem. 
Jag genomförde installation av wordpress enligt de angivna förutom att en fil det stod att jag skulle editera inte fanns tillgänglig. Det visade sig att versionen av wordpress som jag hade laddat ner skulle skapas av installationen och jag fick skippa det steget.
Efter en till synes framgångsrik installation skulle jag till att börja blogga men alla sidor förutom framsidan och inloggningssidan var blanka. På förslag från en medstudent på forumet laddade jag ner en tidigare version av wordpress och installerade den vilket gick utan problem.
I samband med installationen valde jag ut ett tema från de som finns tillgängliga på wordpress.org. Jag hittade ett som passade de flesta faktorer som jag velat ta med i min design (tungt inspirerad av Writing Excuses som jag tycker har en bra design). Temat innehöll inte specifikt vissa saker som jag ville ha med men då dessa var widgetar så var det inget problem och jag kunde lätt lägga till dem i efterhand.
Efter detta visade det sig att mjukvaran inte var så tillgodoseende som jag hade önskat. Jag trodde användaren på enkelt sätt kunde anpassa utseendet efter eget tycke enligt wysiwyg-princip. Det visade sig även att det fanns ytterligare problem med mjukvaran då den inte tillät mig att komma in på den adminsida där koden skulle editeras. (jag vet inte om detta är ett fel i koden från wordpress eller ett problem med hur jag har kört wordpress på skolans server.
I huvudsak var jag nöjd med temat. Det var endast ett par detaljer som jag blev fundersam över. En sådan var storleken på rubrikerna för inläggen. Jag prövade att öka storleken men insåg att jag då skulle få ändra även ett antal andra saker som jag tyckte såg okej ut, det vill säga temats storlek var proportionellt funktionell som det var.
En aspekt i det tema som jag direkt valde att använda är hur bredden på de tre kolumner hanteras i temat. De yttre kolumnerna har en fast bredd och den mellersta har en dynamisk bredd så den ändras så den täcker återstående bredd på skärmen. Detta var inget jag hade planerat specifikt för eller emot (till skillnad från att ha tre kolumner vilket jag hade planerat att ha) så jag låter det vara.
Temat (eller möjligen mjukvaran) innehöll även en separat sida för ”about” vilket jag har planerat att ha i en widget som ett statiskt element vilket jag har åtgärdat. Jag anser att ”About” passar sig bättre som ett element på framsidan då det dels begränsar bloggaren och håller denna koncis och dels inte tvingar besökaren att gå till en annan sida.
Ingen av de ändringar som har blivit från hur jag föreställde mig min design innan jag började det praktiska har varit av sådan art att jag tror det påverkar min utvalda målgrupp. Jag kommer återkomma till detta i utvärderingen.